Kikkerdrildefilm.nl

Vanaf het moment dat er films vertoond werden in bioscopen werden er ook filmposters gemaakt om deze films te promoten. In de beginjaren van de bewegende film waren filmposters zelfs de belangrijkste manier om een film aan te kondigen en mensen over te halen om de film in de bioscoop te gaan bekijken. Filmposters zijn echter al jaren niet meer de enige manier om een film te promoten, maar het belang van een filmposter is nog steeds enorm en mag absoluut niet onderschat worden. Een filmposter is naast een pakkende trailer nog altijd een van de beste manieren om een bioscoopbezoek te stimuleren.

Tot in de jaren tachtig van de 20e eeuw werden filmposters handmatig ontworpen. Dat betekende dat een originele filmposter geschilderd of getekend werd door een kunstenaar of illustrator. In de jaren daarna werd echter steeds vaker gebruikgemaakt van fotografie om filmposters te maken. De foto’s werden vervolgens bewerkt met behulp van speciale computerprogramma’s. Deze beeldbewerkingssoftware wordt overigens ook gebruikt voor het ontwerpen van de fraaie posters die bij de veelzijdige webshop BGA te verkrijgen zijn. Ondanks de digitalisering worden er nog steeds filmposters op een handmatige manier ontworpen. De filmposters van Drew Struzan zijn hier een goed voorbeeld van. Struzan ontwierp de iconische posters voor de Harry Potter films, maar ook de posterontwerpen voor de films van Indiana Jones en de film Back to the Future zijn van zijn hand.

Wist je trouwens dat filmposters vroeger – na gebruikt te zijn voor de promotie van een bioscoopfilm – weer teruggestuurd werden naar de uitgever? Ze werden zelfs hergebruikt wanneer de film op een andere locatie vertoond zou worden. Dit ging net zolang door totdat de filmposters helemaal versleten en dus niet meer bruikbaar waren. Zo is er in de loop der decennia een lucratieve handel ontstaan: omdat filmposters uit de periode 1940-1989 in een beperkte oplage werden gedrukt zijn ze vrij zeldzaam en dus veel geld waard.

Enkele iconische filmposters die wereldberoemd zijn geworden

The Silence of the Lambs is een film uit 1991. De filmposter vertoont op het eerste gezicht enkel een vlinder, maar wanneer je beter kijkt zie je dat er nog veel meer informatie schuilgaat in de afbeelding. De vlinder bevat namelijk een doodshoofd op het lijf, wat een verwijzing is naar Voluptas Mors van Salvador Dalí. Bovendien is het gezicht van hoofdrolspeelster Jodi Foster te zien: met haar bruinrode ogen kijkt ze de toeschouwer recht aan. Dit is een van de meest iconische scènes uit de film.

Nog zo’n klassieker is de filmposter van Pulp Fiction uit 1994. Hierop is Uma Thurman te zien als Mia Wallace. Met een sigaret in haar hand en een pistool en leesboek naast zich werpt ze het publiek een koele blik toe. De poster is geïnspireerd door de goedkope paperback boeken van weleer. Dit geeft een prachtige samensmelting weer van heden en verleden. Deze filmposter sierde menige slaapkamer.